Ce alimente trebuie să consumăm pentru ameliorarea durerii cronice?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alimentele și băuturile care reduc inflamația pot ameliora durerea cronică și ne pot îmbunătăți starea de spirit, cel puțin așa ne arată studiile. În același timp, evitarea alimentelor și băuturilor care provoacă inflamație în corp poate fi o măsură preventivă eficientă.

De fapt, studiile arată că schimbarea regimului alimentar și al stilului de viață ne poate ajuta să reducem cantitatea de medicamente pe care ni le administrăm pentru ameliorarea durerii cronice. Chiar și cele mai mici schimbări, cum ar fi înlocuirea cerealelor albite cu cereale integrale, renunțarea la carne roșie și consumul sporit de pește, pot face diferența în felul în care ne simțim.

Iată doar câteva tipuri de alimente care reduc inflamația și pe care le putem introduce cu ușurință în regimul nostru alimentar:

Cereale integrale: pâine din cereale integrale, ovăz, orez brun, orz, bulgur, quinoa, cușcuș, mălai și secară. La fel de bine, puteți consuma paste integrale și tortilla integrală. Puteți folosi cartofi albi și cartofi dulci la prepararea mâncărurilor la fel cum ați folosi cerealele integrale. Totuși, evitați mâncărurile care necesită prăjire, deoarece alimentele prăjite provoacă inflamații.

Fasole, nuci, semințe. Cele mai recomandate fasole includ fasolea neagră, fasolea Kidney, fasolea albă numită și Canellini, dar și năutul. Lintea este și ea recomandată, alături de mazăre, soia, edamame și tofu. În ceea ce privește nucile, ar fi grozav să le consumăm zilnic și să le variem astfel încât să consumăm și nuci românești, dar și nuci pecan, nuci braziliene sau californiene, migdale și alune. Semințele le putem consuma ca atare pe post de gustări, dar la fel de bine le putem adăuga în salate sau în tot felul de mâncăruri. Sunt pline de beneficii semințele de floarea-soarelui, semințele de dovleac, semințele de pin sau semințele de susan negru și alb.

Fructe. Fructele de pădure, roșiile și cireșele și, în general, fructele de culoare închisă sunt deosebit de bune pentru prevenirea inflamațiilor. Totuși, evitați să consumați suc de fructe sau amestecați sucul de fructe cu o cantitate egală de apă. Sucul de fructe conține mult zahăr, ceea ce înrăutățește inflamația.

Legume. Aici chiar avem de unde alege și este indicat să le variem de la o zi la alta și, pe cât posibil, să consumăm legume de sezon. Cele mai recomandate legume și frunzoase pentru prevenirea inflamțiilor includ roșiile, ardeii galbeni, portocalii și roșii, apoi spanacul, varza kale, salata, arugula, salata chinezească, urmate apoi de varză, varza de Bruxelles, conopidă, broccoli, ceapă și usturoi, dar și de ridichi, castraveți, fasole verde și ceapă verde.

Ulei de măsline. Un gest foarte simplu pe care îl putem face pentru a preveni inflamațiile și pentru a ne bucura de o stare generală de sănătate cât mai bună este acela de a înlocui untul, uleiurile și grăsimile cu ulei de măsline extravirgin, de o calitate cât mai bună.

Pește. Optați pentru pește de apă rece, inclusiv somon, hering, hamsii, sardine și macrou. Somonul sălbatic este sigur pentru consum, însă somonul de crescătorie este de evitat, deoarece ar putea conține prea multe antibiotice. Mult mai recomandate sunt sardinele proaspete, heringul, dar și păstrăvul și crapul. Dacă urmați o dietă antiinflamatoare pentru ameliorarea durerilor cronice, asta nu înseamnă că nu puteți lua masa în oraș. Dimpotrivă, la un restaurant cu specific italian puteți să vă bucurați de o masă sănătoasă pe bază de pește.

Carne de pui și de curcan. Conține cantități considerabile de proteine, mai ales dacă optați pentru carne de proveniență organică. Totuși, încercați să consumați cât mai rar carne prăjită. 

Ouă, brânzeturi și iaurt. Vom alege lapte cu un conținut scăzut de grăsime, iaurt natural sau iaurt grecesc, brânză naturală în defavoarea cremelor de brânză tartinabile. Dacă nu digerați laptele de vacă, puteți alege lapte fără lactoză sau să consumați băuturi vegetale de soia, de migdale, de orez sau de ovăz.

În cele din urmă, ierburile și mirodeniile precum scorțișoara de Ceylon, ghimbirul, turmericul, usturoiul, rozmarinul, ardeiul iute și piperul negru previn inflamația și sporesc savoarea naturală a preparatelor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *